15 apr

Waarschuwingsteksten per direct op chocoladesigaretten

Het Europees parlement heeft per direct besloten de pakjes chocoladesigaretten te voorzien van waarschuwingen. De choco-lekkernijen wisten de dans in 2002 te ontspringen toen het voor fabrikanten van reguliere sigaretten verplicht werd om waarschuwingsteksten te voeren op hun pakjes. Uit onderzoek bleek dat jongeren die vroeger chocoladesigaretten had gegeten veel vaker zijn gaan roken dan jongeren die dat niet hadden.

De tweede kamer reageerde positief op de beslissing uit Brussel. Edith Schippers, die dit jaar aftrapte met de NIX18 campagne na het verhogen van de alcohol leeftijd, is enthousiast; ‘Ik ben verheugd te zien dat andere Europese landen zich hard maken voor een gezondere bevolking.’ Buiten de politiek is niet iedereen positief; ‘Ik geef mijn zoon graag chocoladesigaretten bij speciale gelegenheden, dan doet ik er meestal een paar echte Lucky Strikes in om hem extra te verwennen, maar met die teksten haal je het kinds eruit. Voortaan koop ik gewoon een pakkie voor ‘m.’ vertelt Shag Draaier, een fanatieke roker die wij in de Den Haagse binnenstad treffen.

Naast ‘Roken is dodelijk’ en ‘Roken brengt u en anderen schade toe’ worden er voor de kinderpakjes ook de teksten ‘Mama vindt jou minder lief als je rookt’, ‘Papa en mama scheidden omdat jij rookte’ en ‘Oma zal geen koekjes meer bakken’ gevoerd om in te spelen op het kinderbrein. Het Europarlement is nog in gesprek over het plaatsen van foto’s van aangetaste organen op de chocoladesigaretten pakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *