21 mrt

Vermist toestel vlucht MH370 gevonden

De Boeing 777 die sinds 8 maart vermist is, is afgelopen vrijdag gevonden op het vliegveld van Kuala Lumpur. Alle 239 inzittenden bevinden zich in gezonde, maar getraumatiseerde toestand en zijn zo spoedig mogelijk naar hun familie overgebracht.

Dit maakte Malaysia Airlines vrijdagavond bekend in een persconferentie. De copiloot bleek halverwege de route per abuis de communicatieapparatuur in airplane-mode gezet te hebben, met als effect dat het vliegtuig niet langer meer traceerbaar werd. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. Ondanks de schijnbaar plotselinge communicatiestop had de piloot besloten toch de route te vervolgen en op de bestemming te landen. Eenmaal aangekomen wachtte men op mogelijkheid om van boord te gaan, maar die bleef uit. Als gevolg hiervan hebben de inzittenden bijna een maand op smakeloze, maar dure vliegtuigsnacks moeten leven, wat voor velen een zeer traumatische ervaring was.

Dat de autoriteiten pas nu achter de locatie van het vliegtuig komen is niet verwonderlijk. “Het zijn nou eenmaal niet de plekken waar gemakkelijk met boten, straaljagers en satellieten te zoeken is”, licht Mohammed Li, woordvoerder van Malaysia Airlines, toe. “Soms kan het maanden duren voordat een vermist vliegtuig teruggevonden wordt. Zo werd in 1997 een Russisch passagiersvliegtuig pas na 3 maanden teruggevonden, ondanks dat men al ruim een maand vóór de vermissing was begonnen met het afzetten van zoekgebied.”

Ook rondom de verdachte persoon die aan boord was is nu meer informatie bekend. Het bleek te gaan om Osama ben-Ladin, een man afkomstig uit het Midden-Oosten. Autoriteiten beschouwden hem als verdacht omdat hij qua uiterlijk erg op voormalig al-Qaeda leider Osama bin-Laden leek en hij een tas vol C4 meehad. Ben-Ladin kon echter verzekeren dat deze niet bedoeld waren voor kwade intenties, maar puur voor vreedzame doeleinden. Na een kort verhoor is de man vrijgelaten en kon ook hij terug naar zijn familie.

Tot slot deden zich ook korte tijd geruchten voor dat de zwarte doos uit het vliegtuig werd gehaald, maar het bleek om een negroïde vrouw van middelbare leeftijd te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *