20 sep

Unieke eigenschappen darmflora als volgende authenticatiemethode

Tegenwoordig is voor vrijwel iedere website een account nodig om persoonlijke interacties uit te voeren met de website. Een veelgebruikt model hiervoor is dat iedere unieke gebruiker een eigen gebruikersnaam en wachtwoord registreert waarmee men zich kan authenticeren. Een eenvoudig concept dat goede werkte in de jaren zestig. Maar tegenwoordig, met de wildgroei aan websites, moeten we gemiddeld zo’n vijfendertig verschillende gebruikersnaam-wachtwoord combinaties onthouden. Wat voor het gros van de internetgebruikers een hekelpunt is.

De FIDO Alliance, een samenwerking tussen verschillende grote techbedrijven, zoekt collectief naar de opvolger van het wachtwoord zoals wij die kennen. De eerste opvolgers draaien al hun proef. Denk hierbij aan de vingerafdrukscanners en patronen voor het toegang krijgen tot eigen data. Bij het zoeken naar een nieuw authenticatiemethode waren drie voorwaarden opgesteld; de methode moest eenvoudig zijn, voor iedereen toegankelijk en regio-onafhankelijk. Begin september is FIDO naar buiten gekomen met een nieuwe manier voor het authenticeren, die de eenvoud, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid hand in hand moeten laten gaan; de Rectal-O-thenticator.

De Rectal-O-thenticator is een kleine chip die anaal in kan worden ingebracht. De chip zal zich met weerhaken vastzetten in de darmwand, waar het de aanwezige bacteriën peilt en doorstuurt naar de server. De server verifieert op zijn beurt de metingen en verschaft de gebruiker al dan niet toegang tot het systeem. Ieder darmstelsel herbergt een unieke combinatie aan aanwezige bacteriën, de nieuwe authenticatiemethode maakt slim gebruik hiervan om de authenticiteit van de gebruiken te controleren.

Het systeem zal niet direct te gebruiken; ‘allereerst moet duidelijk zijn hoe de darmflora van een persoon er precies uitziet en hoe deze fluctueert gedurende een etmaal. Een zogeheten ‘leerperiode’ is nodig voordat het systeem met een minimale foutenmarge de gebruiken kan authenticeren.’ vertelt een woordvoerder van FIDO.

Hoewel het systeem nog niet op de markt is denkt FIDO al over een volgende verbetering van het systeem. ‘Tegenwoordig zien we steeds meer dat er wordt overgegaan op ‘two-factor authentication’ systemen, waar naast een wachtwoord ook een SMS-bevestiging nodig is om in te loggen. Informatie uit één enkel medium is tegenwoordig helaas niet meer te vertrouwen.’ Geruchten rond een samenwerking met het spijsverheerlijkingsnetwerk Instagram wilde de FIDO zegsman niet op ingaan. Het voedsel-porno-fotografieplatform wilde zelf het volgende kwijt over de kwestie; ‘We zijn erg enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen rondom authenticatie. In de gesprekken die nu worden gevoerd omtrent de Rectal-O-thenticator wordt er gesproken over een integratie met ons systeem. We denken eraan om de foto’s van onze gebruikers mee te laten wegen in het authenticatieproces.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *