05 feb

10 sollicitatietips waarmee jij zo je droombaan hebt

In de tijden van crisis waarin we leven lijken we allemaal wel weer op zoek naar een baan. Helaas is het niet zo eenvoudig als je beschikbaar stellen voor een vacature, tien tips om van jouw sollicitatie je baan te maken.

  1. Lees je goed in op een vacature, gebruik de baanomschrijving in je motivatiebrief. Maar pas op dat je niet klakkeloos alles overneemt, probeer eens synoniemen voor de kernwoorden. Teamspeler wordt equipedobbelaar en stressbestendig wordt tensieonbezweken, gegarandeerd succes!
  2. Nu je dus bent uitgenodigd voor een gesprek, laat je zelfvertrouwen zien! Doe een colbertje aan met je beste sweatpants want kleding maakt de man. Laat je nonchalance hen overtuigen en laat zien dat je niets te verliezen hebt, hard to get is het sleutelwoord op dit moment. Besteed geen aandacht aan het feit dat je een slaapbroek aan hebt en vermijd vragen die er over worden gesteld, jij zult zonder twijfel de broek aan hebben!
  3. Voorafgaand aan je gesprek begint hun eerste indruk van jou al, maak daar gebruik van! Wees duidelijk en recht door zee, beantwoord de vraag ‘Kan ik wat koffie voor je inschenken’ met een ietwat verheven stem met ‘Nee!’ Gevolgd door een korte stilte waar je de ander blijft aanstaren. Wanneer de spanning van stilte voelbaar is breng je jouw vinger in jullie gezichtsveld en wijs vervolgens naar je schoenen. Negeer nog altijd vragen die kunnen komen over jouw broek. Doorbreek vervolgens de stilte met de tekst ‘strikken!’ Zonder twijfel dat jij gestrikt wordt met die nieuwe baan.
  4. Help de interviewer de beste vragen te stellen die jou uitkomen. Wanneer er wordt gevraagd naar je eerdere werkervaringen. Herhaal de vraag dan hoe jij de vraag zou willen zien; ‘ik heb inderdaad gestudeerd, in totaal zo’n zestien jaar.’ laat hierbij weg dat je de basisschool meetelt en dat het enige diploma die jij vast hebt gehad het veterstrikdiploma van je basisschoolvriendje Mark was. Je meende wat je eerder zei, je hebt geen idee hoe je je schoenveters strikt.
  5. Verlaat halverwege het gesprek de ruimte met de woorden; ‘Waar blijft die koffie, laat maar, ik ga het wel zelf halen!’ Het moment dat nu volgt is één van de belangrijkste. Het is tijd om je aan de rest voor de stellen als hun toekomstige collega/leidinggevende. Doe over dergelijk voorstelrondje tien tot vijftien minuten en ga terug naar de ruimte waar de sollicitatie werd afgenomen, zonder koffie. Moet een dunne trechter zijn wil die baan niet doordrenkt zijn met jouw coffeeflavour!
  6. Peil aan het einde van het gesprek wanneer je kunt beginnen. Tussen neus en lippen door laat je weten dat je de vacature inmiddels hebt laten verwijderen. Wacht tot het moment van de handdruk komt om vlak hiervoor door de knieën te gaan om een poging te doen om je veters te strikken. Negeer opnieuw vragen hier over. You’ll own the place!
  7. Bij het verlaten van de sollicitatie is het de bedoeling om je auto van de directeursplek af te halen. Nu ze weten wat jij in huis hebt ligt de beslissing buiten jouw macht. Een wit voetje heb je natuurlijk niet nodig, maar is altijd meegenomen!
  8. Binnen een aantal werkdagen kun je uitsluitsel verwachten, dan wil niet zeggen dat je jouw enthousiastme niet nog laatste (paar) keer kunt overbrengen. Probeer privégegevens te vinden om aanmoedigende SMSjes te sturen. Let op! Vermijd Whatsapp dat wordt door een gros van de mensen toch wel als te intiem ervaren. Wees in je berichtjes vooral lief en begripvol, iedereen kan lieve woorden waarderen en voor je het weet likken ze jouw hielen!
  9. Nu word je gebeld. Direct opnemen! Het nadoen van een voicemail is hilarisch en kan iedereen waarderen. Nu zal je te horen krijgen dat je de baan niet hebt gekregen, begin luid te huilen om te proberen het tij te keren. Wanneer dat niets uithaalt, zet versterkwoorden in om jouw sollicitatie in het kort nog naar voren te brengen. Woorden als idioot, klootzak of gewoon zak doen het goed en verkorten het gesprek aanzienlijk, zodat jouw huilbui niet hetgeen zal zijn waaraan je wordt herinnerd. Dat was dan je sollicitatie, je hebt gefaald en hard ook!
  10. Je zult weer bij stap één moeten beginnen, maar zonder aanpassingen kom je er natuurlijk niet. Aan je gesprek kan het niet liggen, die heb je, mits je alle stappen nauw hebt gevolgd, perfect uitgevoerd. Verbeter je CV, zelfverheerlijking is altijd goed! Vergeet daarbij niet jouw eigen nummer als referentie op te geven je wilt natuurlijk wel zelf alles in de hand houden!

Practice makes perfect! En met een lastige arbeidsmarkt van tegenwoordig zul je misschien niet in één keer slagen, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *