02 sep

Niet gevonden pagina steeds vaker gevonden

Sinds jaar en dag was de Home-page dé meest populaire pagina op het internet. Maar, voor het eerst sinds acht jaar is de pagina haar eerste plek kwijt op de ranglijst van meest populaire pagina’s van het wereldwijde web en moest plaats maken voor de welbekende ‘niet gevonden’-pagina. De laatste twee jaar was er al een trend zichtbaar waar de pagina haar populariteit langzaam won.

Populariteitpeiler en trendwatcher Jami Eggelen heeft een verklaring: ‘Op het web wordt alles steeds beter vindbaar, waar je jaren geleden constant werd doorgelinkt naar niet-bestaande pagina’s komt de 404-pagina nu steeds minder voor.’ Het steeds minder tegen komen van de pagina heeft de interne haat-liefde relatie van vele webgebruikers tot bedaren gebracht. ‘Geef toe, iedereen heeft wel eens kopschopneigingen gehad wanneer je weer ‘ns op zo’n pagina terecht kwam’. Maar het heeft toch haar charme. De gebruiker wordt, zonder de website te verlaten, vriendelijk op de hoogte gesteld dat de gezochte content niet (meer) aanwezig is. ‘Wij mensen zijn nou eenmaal luxe paarden, we willen graag weten waar we aan toe zijn, zelfs als dat inhoudt dat de website ons niet verder kan helpen waarderen we de spijtbetuiging.’

Analytici stellen zelfs dat de Home-pagina mee heeft geholpen aan het succes haar lang gehate dochterpagina. Zo zouden steeds meer 404-pagina’s terugverwijzen naar de startpagina. ‘De vrede die het mij geeft,  wanneer ik land op een niet-gevonden pagina, moet plaatsmaken voor woede wanneer ik de link weer volg terug naar het beginscherm.’ vertelt Jakko Bevers, vrije tijds internetgebruiker en blogger.

Minister Opstelten liet desgevraagd weten: ‘Ik kan mij niet vinden in de nieuwe ranglijst, daarbij moet ik toegeven dat ik graag websites bezoek met wat inhoud. Vandaar ook mijn favoriete pagina op het internet de Privacyverklaring-pagina’.

Veel verschillen zijn er niet te zien in vergelijking tot vorig jaar opvallend is wel de nieuwkomer de top vijf de ‘Wachtwoord vergeten’-pagina. ‘Vreemd is het zeker, je zou denken dat men eerst probeert in loggen alvorens je probeert een nieuw wachtwoord aan te vragen. Maar de statistieken liegen er niet om, wij bezoeken het loginscherm minder vaak. Steeds meer jongeren zijn van mening dat dingen onthouden ouderwets is, geheel hier terug te zien.’ Een voor voorspelling voor aankomend jaar durft Jami niet te doen: ‘Delen wordt steeds populairder, maar of  Deel Mij-pagina er volgend jaar al bij staat, lijkt sterk’.

Hieronder vindt u de Top 5 van 2014

  1. Niet gevonden
  2. Home
  3. Over ons/Contact
  4. Blog
  5. Wachtwoord vergeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *