19 mrt

Naamswijziging wasbeer definitief niet door

Na jarenlange discussies rondom de naam van de wasbeer hebben ethologen, biologen en dierenrechtenactivisten eindelijk de knoop doorgehakt; wasbeer blijft in de Nederlandse woordenboeken bekend onder dezelfde naam.

Dierenrechtenactivisten opperden twee jaar voor het eerst een naamswijziging voor het zoogdier. ‘De reclamecampagne van Cup-a-Soup opende ons de ogen iedereen is manager en zo verdient onze wasbeer dus ook een naam van waarde’ vertelt een vertegenwoordiger. De reclame in kwestie toont verschijnende beroepen en stelt dat iedereen manager is. Zo werd een stratenmaker omgetoverd tot trottoirmanager en een boekhouder tot knakenmanager. De nieuwe naam voor het inheemse dier zou reinigingsmanagerbeer moeten worden.

De discussie bereikte zelfs de tweede kamer, Geert Wilders was eerste die zijn mond erover open deed: ‘Wasberen zijn van oorsprong niet westers, laat staan Hollands. Het beestje een ander naampje geven maakt daar geen verschil in, laat ze maar lekker inburgeren in plaats van in mijn afval vroeten. Enkeltje terug naar Azië is mijn devies.’

Het waren echter de ethologen die de discussie wisten te beslechten; ‘Vaak wordt gedacht dat de naam van de wasbeer komt van de manier waarop het dier zijn voedsel schoonmaakt voor dat het opgegeten wordt.’ doceert Martin Bidivaardt. ‘Dat is echter niet waar, hoewel de beer inderdaad zijn maaltje reinigt voor het eten is dit niet het wassen wat wij kennen. Er zou dus een andere oorsprong van de naam moeten zijn en die vonden we!’. Het onderzoeksrapport van de gedragsbiologen bekijkt de evolutie van de wasbeer, zo ontdekten ze dat de wasbeer eeuwen terug groter was. ‘Ter grootte van een beer, dat wisten de naamgevers van het roofdier ook. Het “was een beer”, wasbeer’. Toen de waarheid boven tafel kwam was de discussie snel ten einde, tot grote opluchting van alle partijen. ‘Ik ben blij dat het nu duidelijk is soms onstaat er wat verwarring, gelukkig heb ik nu meer tijd voor andere zaken.’ vertelt Jos Bergen. ‘We hebben namelijk nog een naamswijzigingszaak lopen; de wasbeerhond verdient een naam als reinigingsmanagerbeerhond!’.

Wilders wilde op deze uitkomst niet reageren, wel plaatste de politicus nog een twitterbericht; ‘Was beer of wasbeer, ze lijken qua uiterlijk dieven en daar verander je niets aan’. Het bericht is inmiddels verwijderd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *