27 sep

Mysterie van station Lelystad opgelost – Een chronologische beschouwing

Het treinstation van Lelystad blijkt ontworpen te zijn door een kleuter, dat blijkt uit documenten die in handen zijn door de redactie van Baanbrekende gewaarwordingen. Het bouwwerk dat grotendeels bestaat uit een metalen buizenconstructie in de hoofdkleuren rood, groen en blauw is al jaren het meest onsamenhangende en lelijke gebouw in Nederland.

Tijdenlang was onduidelijk wie de architect was van de beruchte constructie. Toen afgelopen juli boven tafel kwam dat het station de oorzaak was van oogklachten van vele reizigers was het de D’66 als eerste met kamervragen. Rutte legde de bal vervolgens bij de gemeente. In eerste instantie werd door gemeente Lelystad twee architecten aangewezen als aanstichters van het complex. Beide mannen, Jan F. en Pedro van Z. ontkende betrokkenheid in de zaak. Hoewel het architectenbureau verantwoordelijk was voor het ontwerp schijnt de deal op het laatste moment te zijn afgeketst.

Jan F.: “Wij hebben toentertijd de koppen bij elkaar gestoken voor een prachtig ontwerp en deze aan de gemeente voorgelegd. Zij hadden de administratie op orde dus we zouden later wat terughoren, niet dus.”

In de zomermaanden bleef het stil en leek het er op dat de schuldige architect nooit zou worden gevonden. Tot vrijdag 18 september, waar wij van de baanbrekende gewaarwordingen tussen de prinsjesdagstukken tekeningen vonden van het gebouw. Bijgesloten een brief waarin duidelijk wordt dat de gemeente toentertijd het administratief niet op orde had. Zo is te zien dat de tekening van het architectenbureau is verwisseld met een tekeningwedstrijd. De tekening van Niek (3 destijds) is daarmee de referentietekening geworden waarmee het station is gebouwd. Ook vonden wij dossiers met klachtenprocedures van bouwbedrijven over de tekening, allemaal onbeantwoord. Deze waren geschaard onder categorie ‘Bedrijfsuitje Burgerzoo 1984’.

‘Wat stelt het gebouw voor als het geen station had moeten zijn?’ Vraagt u zich wellicht af, dat is onduidelijk. Niek’s tekening is de enige die is teruggevonden en een wedstrijdaankondiging is ook nergens terug te halen. Eén ding weten we wel zeker: Niek heeft de wedstrijd gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *