11 mei

Karakterschets Nederlandse vertegenwoordiger songfestival 2015 bekend

Het Eurovisie Songfestival 2014 is nog maar net afgelopen of er worden al voorbereidingen getroffen voor 2015. Henk van Midden, aankomend manager van de Nederlandse delegatie van 2015, speculeert hierover in een interview met Baanbrekende Gewaarwordingen.

Wat gaat het thema van 2015 worden?

“Op dit moment zijn er nog enkel gissingen over hoe de thematiek van het festival er volgend jaar uit gaat zien. Daarbij zijn er echter al wel populaire mogelijkheden die ik langs heb horen komen. Zo wordt ‘Tolerantie’ nu al als een van de meest voor de hand liggende onderwerpen beschouwd, onder andere vanwege de perfecte aansluiting op dit jaar. Daarnaast zou het ook een zachte ondertoon aan het festival geven van: ‘We accepteren iedereen zoals hij of zij is. Ook al heb je een andere huidskleur of geen politiek-midden opvattingen, er is altijd een plek bij ons in Europa. Wij veroordelen je uiterlijk of karakter niet.’”

“Verder wordt ‘politieke correctheid’ ook door velen als een sterk onderwerp gezien. Dit thema heeft weliswaar een scherper randje dan ‘tolerantie’, maar veel Europeanen vinden dat juist prettig. Het herinnert ons eraan dat we allemaal een eigen mening hebben en daarbij in ons enthousiasme wel eens dingen anders verwoorden dan bedoeld. Dit kan in sommige gevallen tot kwetsingen leiden en dat moet natuurlijk koste wat het kost vermeden worden in een eensgezind Europa.”

Wat is er al bekend over de Nederlandse vertegenwoordiger van het Songfestival in 2015?

“We hebben nog geen concrete kandidaten op het oog,” zegt van Midden. “Er is echter al wel karakterschets gemaakt van de persoon die wij als geschikt beschouwen. Vereisten zijn onder andere dat de kandidaat in ieder geval over twee zwaar lichamelijke aandoeningen beschikt, zoals blindheid en verlamming. Daarnaast zijn huidziektes ook zeer welkom binnen ons team, zolang deze maar niet besmettelijk zijn uiteraard. Verder zouden we ook graag zien dat onze deelnemer over een geestelijke handicap beschikt, zodat het publiek werkelijk zal smelten van de sympathieën.”

“Natuurlijk klinken al deze eisen erg zwaar, maar we vinden het nou eenmaal belangrijk dat Nederland sterk vertegenwoordigd is. Je kunt als delegatie natuurlijk niet komen aanzetten met iemand die weliswaar goed kan zingen, maar in perfecte gezonde staat verkeert. Bovendien hebben we al eerder besloten om onze oorspronkelijke vereisten te versoepelen. Het is nu namelijk niet meer noodzakelijk dat de kandidaat goed kan zingen.”

Wat gaat Nederlands grootste concurrent worden volgend jaar?

“Er zijn weliswaar nog maar weinig kandidaten bekend, maar op dit moment is de grootste kanshebber Oekraïne. Zij hebben gekozen voor de homofiele transseksuele travestiet Manfred Mulier. Met name omdat deze voormalige vrouw op mannen valt en daarnaast ook de gewoonte heeft om in vrouwenkleding rond te lopen, zal hij erg veel sympathie opwekken onder het publiek. Verder is het ook al duidelijk dat het land van plan is om in te spelen op de annexatie van de Krim gezien hun keuze van het lied Putin dlya moyeyi zadnikh dverey, wat in het Nederlands ‘Putin voor mijn achterdeur’ betekent. Het gaat dus nog een spannende competitie worden”

Tot slot de laatste vraag: Er zijn geruchten dat ook de Verenigde Staten volgend jaar mee zullen doen. Hoe groot acht u de kans dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren?

“Wij achten de kans zeer groot dat ook de VS volgend jaar deelnemer zal zijn bij het Eurovisie Songfestival. De naam van het festival alleen al impliceert sterk dat de focus altijd op de hele wereld heeft gelegen. We zijn immers allemaal een onderdeel van één grote samenleving en daarom is de keuze voor deelnemers buiten Europa niet meer dan logisch. De potentiele landen moeten zich daarbij natuurlijk wel netjes aan de algemene grondrechten houden zoals alle andere deelnemers ook doen. Desalniettemin zien we er erg naar uit ook Amerika te verwelkomen in ons jaarlijkse evenement.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *