13 apr

Groen steeds populairder onder jongeren

De laatste jaren zijn er veel initiatieven genomen voor het groener maken van onze steden. Veelal wordt er gedacht dat deze ideeën komen van bezorgde ouderen die niet genoeg hebben aan de geraniums waarachter ze zitten. Jongeren zouden zich niet bezig houden met de natuur en ouderen zouden dit altijd maar op zich nemen. Het zou niet cool zijn om een plant in de studentenkamer te hebben. Onderzoekers van de universiteit van Leipzig namen de som op de proef.

Jongeren en ouderen werden gevraagd een enquête in te vullen met stellingen die te maken hadden met milieu-betrokkenheid. 30-45 jarigen waren het minst bezig met het scheiden van hun afval, dit is vooral toe te kennen aan het drukke leven dat ze leiden; carrière maken en kinderen opvoeden zouden hiervoor de hoofdreden zijn. Factoren die nou eenmaal veel tijd vergen.

Op de voet volgde de 45-60 jarigen die al een verrassend verschil laten zien in milieubewustzijn. 40 procent gaf aan dagelijks te denken aan milieukwesties en had 70% vijftien of meer planten in en om het huis.

Tweede plek ging naar de 60-75 jarigen waar zo’n 82% haar handen omschreef met groene vingers. 23 procent had een vriend(in) wel eens geadviseerd voor een zuinigere auto te kiezen en 53% van de ondervraagden had wel eens de vergissing gemaakt bij Hans Textiel een bril te bestellen in plaats van Hans Anders. Vierenhalf procent van die 53 zou daadwerkelijk een bril nodig hebben op het moment van de vergissing.

De eerst geëindigde groep was, tot verrassing van velen, de groep van 15-30 jarigen. In deze groep gaf maar liefst 91% aan dagelijks een milieukwestie in gedachte te hebben waarvan 31 procent angst had voor het plaatsvinden van een nucleaire ramp.

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke bevraagden waren niet te zien. Qua flora daarentegen wel; Mannen zouden het liefst tulpen zien waar vrouwen het liefst een penisplant in huis haalden.

Opmerkelijke uitslag zo vonden wij, na contact opgenomen te hebben met de onderzoekers kwamen zij met de volgende toelichting; ‘Veel mensen zien graag de vergoeding van vijf euro die wij aanbieden voor het maken van de enquête. Veel mensen, echter, reageren kinderachtig als zij te horen krijgen dat de vragenlijst 2582 vragen beslaat.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *