06 mei

Geert Wilders vertrekt bij PVV

Geert Wilders vertrekt per direct als lijsttrekker van de PVV. Dit kondigde hij afgelopen maandag aan in een interview met baanbrekende gewaarwordingen. Directe aanleidingen tot deze beslissing zijn onder andere het steeds racistischer wordende karakter van de partij en de onwilligheid om in een coalitie te treden.

“Oorspronkelijk ben ik bij de PVV gegaan om het zeer soepele immigratiebeleid in Nederland tegengas te geven,” licht de voormalige partij-frontman toe. “Ik ben namelijk van mening dat het als regeringsleider de prioriteit is om het belang van de Nederlander op één te zetten en pas daarna dat van allochtonen. Het was hierbij echter nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen of ook maar op enige manier te discrimineren. Nu de partij zijn ware gezicht toont, kan ik dan ook niet anders dan mij daarvan distantiëren.”

Ook de houding van de partij richting andere fracties is voor Wilders een heikel punt. “Daarnaast zie ik ook geen heil in de PVV’s vijandelijke houding richting andere partijen. Samenwerking is een zeer belangrijk aspect in de Nederlandse politiek en zonder coalities te vormen, kom je als partij dan ook nergens. Door andere fracties in het harnas te jagen komt de PVV dan ook geen stap dichterbij het realiseren van haar doelen. Concrete voorbeelden van deze vijandelijke instelling zijn de aangiftes richting verscheidene PvdA’ers en de pesterijen door een aantal kinderen van PVV’ers naar politiek andersgezinden.”

De voormalige lijsttrekker erkent dat zijn beslissing niet ineens komt. “Al vanaf heb begin van de onrust binnen de partij heb ik overwogen om haar te verlaten. Ik wilde alleen niet dat mijn keuze ondoordacht zou zijn en ik over een nacht ijs zou gaan. Na lang nagedacht te hebben, zie ik echter geen andere mogelijkheid.”

Wilders is niet de eerste die vertrekt bij de PVV; in april verlieten meerdere Statenleden al de partij. Directe aanleidingen hiertoe waren onder andere de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen en uitspraken van een aantal partijleden.

Geert Wilders zal verdergaan als eenmansfractie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *