14 nov

Bellende fietser moet aansprakelijk worden gesteld

Bij ongelukken in het verkeer moet voortaan een bellende fietser aansprakelijk worden gesteld voor de schade, dat opperde het CDA woensdag.

Waar nu fietsers als zwakkere in het verkeer worden gezien, moet het straks mogelijk zijn onoplettende smartphone gebruikers als schuldige aan te wijzen voor ongevallen in het verkeer. ‘Mensen die denken dat eventjes appen op de fiets geen kwaad kan, of een belletje plegen, jullie zijn al het kwaad van deze wereld samengevat.’ vertelt CDA kamerlid Sander de Rouwe. De reden voor dit voorstel zou te maken hebben met het voorval van afgelopen weekeinde waar de Rouwe straalbezopen een bellende tiener de vernielenis in reed.

In recent onderzoek bleek van zo’n 1.300 jongeren 60 tot 80 procent geregeld gebruik te maken van hun mobieltje tijdens het fietsen. Overschatting van eigen verkeersinzicht, gepaard met lange, saaie fietstochten zouden de redenen zijn.

De CDA fractie is bezig met een wetsvoorstel die de aansprakelijkheid mogelijk maakt, maar zij willen daarna nog verder gaan; ‘Wanneer dit er door is willen we de fietsers nog verder laten boeten voor hun wangedrag in het verkeer. In de toekomst moet het mogelijk zijn bij een ongeluk tussen twee automobilisten om een voorbijfietsende smartphonegebruiker de schuld in de schoenen te schuiven.’ Dat de groep die zich schuldig maakt aan het bellen tijdens het fietsen voornamelijk jongeren zouden zijn, zou een van de hoofdredenen zijn voor het wetsvoorstel. ‘Veel van hen zijn jong, die hebben doorgaans jaren langer om twee├źndertig duizend euro af te betalen wanneer zij een tweetje sturen over het ongeluk waar zij langs fietsten.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *